A játék összefoglalója

Nem sok olyan videojáték létezik manapság, amely úgy inspirálja a játékosok kreativitását, mint a Minecraft. Ahhoz képest, hogy a játék meglehetősen egyedi és rusztikus látványvilágú, a mai napig az egyik legnagyobb online játékosközösséget gyűjtötte össze, és a popkultúra jelenségévé vált. Nem ritka, hogy az üzletekben sétálva Minecraft ruhákat, játékokat és kiegészítőket találunk, amelyek mind a játék mai világunkra gyakorolt hatását jelzik.

A Minecraft a sandboxing koncepción alapul. Vagyis nincs igazi "játék" a középpontjában, és a játékosok szabadon megalkothatják saját egyedi világaikat, terveiket, koncepcióikat, és különböző technikákat alkalmazhatnak, hogy saját fantáziadús játékokat hozzanak létre - hasonlóan a homokozóban játszó kisgyerekekhez. A Minecraft egy korlátlan térbeli világ, ahol a játékosok bármilyen megálmodott alkotást megépíthetnek, amit csak a játékban elérhető blokkválaszték szab határt, amely önmagában is számos és szinte korlátlan. Bizonyos értelemben a Minecraft egy folyamatosan fejlődő világ, ahol magának a játékélménynek csak a játékos képzelete szab határt. Nincs két egyforma nap a játékban, és mindig új élmények állnak majd a játékosok rendelkezésére mindaddig, amíg a kreatív elmék jelen vannak, hogy szórakoztató, izgalmas forgatókönyveket vagy koncepciókat dolgozzanak ki.

Ez nem azt jelenti, hogy nincs olyan játék, amelyet a játékosok már az első pillanattól kezdve élvezhetnek. A játékosok választhatnak egy túlélőjátékot, amely be van építve a fő csomagba. Itt a játékosok irányítják karakterüket, és minden lehetséges erőforrást össze kell gyűjteniük, hogy elkezdhessék építeni a menedéket, szerszámokat és egyéb készleteket, hogy átvészeljék a napot. A túlélési mód legkorábbi részei talán a legnehezebbek, mivel a játékosok az idővel versenyeznek, hogy elkerüljék az éjszaka veszélyeit, és nem sok erőforrás áll majd rendelkezésükre, hogy megvédjék magukat. Egyes játékosok által készített játékokban az éjszaka beköszöntével zombi apokalipszis várja a játékosokat, és ezek a zombik egészen katasztrofális pusztítást végeznek a körülöttük lévő világban, amíg a játékosok képesek nem lesznek megölni őket, vagy napfelkeltéig védve maradnak a menedékükben.

Bár a tárgyak készítése az egyik legfontosabb dolog, amit a játékosok a játékban tehetnek, a Minecraft nem sok útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy valójában mit is kezdjenek az alkotásaikkal, vagy hogyan használják fel az erőforrásokat. A közösség szerencsére eléggé megértő ezzel kapcsolatban, és általában közbelép, hogy segítsen az új játékosoknak, amikor még csak most kezdik az útjukat a játékban. Hasonlóképpen, rengeteg információ áll rendelkezésre online és offline könyvekben, hogy nagyszerűen ki lehessen használni mindazt, amit a játék kínál.

A Minecraft biztosan nem fog díjakat nyerni a látványvilágáért, de a 8 bites karakterdizájn visszarepíti a játékosokat a videojátékok egy korábbi korszakába, amikor ez volt a divat, és minden, ami technikailag lehetséges volt az akkoriban rendelkezésre álló technológiákkal. Mindezek ellenére a Minecraft karakterdizájnja a maga nemében popkulturális szimbólummá vált, és a ma piacon lévő többi vezető videojáték is átvette ezeket a karakterdizájnokat, és beépítette őket saját címeibe.

Azok a játékosok, akik szeretnének megszabadulni a "hagyományos játékok" egyhangúságától, jól teszik, ha kipróbálják a Minecraftot. Minden bizonnyal olyan játékról van szó, amely már a kezdetektől fogva is több órát képes eltölteni, az igazán művészi élmények pedig azokra várnak, akik hajlandóak hosszabb időre elkötelezni magukat a cím mellett.


Játék információk
Kiadás dátuma 2011. november 18.
Kiadó Mojang Studios
Összesen 84%
Tartalom minősített E10+ (Everyone 10+)
Játékmódok Egyjátékos, Többjátékos, Szövetkezet, Tömeges többjátékos online játék (MMO), Osztott képernyő
A játékosok perspektívái Harmadik személy, Első személy, Virtuális valóság
Műfajok Kaland, Szimulátor
Sablonok Túlélés, Nyílt világ, Fantasy, Sandbox, Gyerekek
Platformok Linux, PC (Microsoft Windows), Mac